Behandling

Behandlingens varighet er avhengig av tannstillingsfeilen, vekst under puberteten og samarbeide med pasienten. Grove tannstillingsfeil kan ta lengre tid, og forutsetter bedre samarbeid. I enkelte tilfeller må behandlingen utføres i to faser, dvs innledende fase og etter noen år avsluttende fase.

behandling_2stk

Ved første besøk hos oss tar vi en prat for å bli litt kjent. Det gjennomføres en enkel undersøkelse av tennene og vi tar et røntgenbilde (OPG). Et enkelt helseskjema fylles ut. Husk å oppgi personnr (11 siffer). Besøket tar vanligvis ca. 15-20 minutter. Dersom vi blir enige om at pasienten trenger behandling settes det opp en ny time.

Ved neste besøk blir det tatt et nytt røntgenbilde (Ceph)for å analysere veksten og noen fotografier av tennene og ansiktet. Noen ganger er det nødvendig å ta avtrykk av tennene til en gipsmodell. Dette besøket tar vanligvis 30-45 minutter. På grunnlag av innsamlede data setter tannlegen opp en avtale med behandlingsplan og et prisoverslag som dere får tilsendt. Når denne er signert og returnert settes det opp time for oppstart av behandling.

behandling_utstyr

Reguleringsapparatet settes på:
For mange barn er dette en stor dag, mens andre gruer seg litt. Vi setter alltid opp god tid til dette besøket. Dere bør beregne en hel time. Noen ganger starter vi bare med to bånd (ringer rundt to jeksler i overkjeven). Dette kan stramme og gjøre litt vondt. Andre ganger limer vi reguleringsapparat på alle tennene. Dette gjør ikke vondt, men smaker litt surt. De første dagene etter at apparatet er satt på blir tennene litt ømme, så det kan være lurt å ha litt bløt kost tilgjengelig (youghurt og supper). Reguleringsapparatet må så kontrolleres hver 4-8 uke.

Kontroller:
Bøylene på tennene strammes eller skiftes. Disse besøkene tar vanligvis 10-20 minutter. Når tennene har blitt rette og fine er tiden inne for å fjerne apparatet.

Behandlingsavslutning:
Når apparatet fjernes limer vi som regel en eller to tynne tråder bak fortennene for å sikre resultatet. Ofte får pasienten også en avtagbar plate som skal benyttes om natten. Trådene og platen blir kontrollert hos oss inntil 3-4 år etter avsluttet behandling.